El darrer discurs

dimecres, 13 Mai 2009

Em sap greu, però no vull ser emperador. No es el meu ofici. No pretenc governar ni conquerir ningú. M’agradaria ajudar – si fos possible- jueus i gentils, negres i blancs.

Tots desitgem ajudar-nos. Els humans som així. Volem viure per a la felicitat dels altres i no pas per a fer-los desgraciats. ¿Per què ens hauríem d’odiar i de menysprear? En aquest món hi ha lloc per a tots. La terra, que es generosa i rica, pot subvenir totes les nostres necessitats.

El camí de la vida pot ser el de la llibertat i el de la bellesa però, malgrat això, ens hi hem ben perdut. La cobdícia enverinà l’ànima dels homes… aixecà muralles d’odi en el món… ens està fent avançar a pas d’ànec cap a la misèria i la mort. Hem creat l’època de la velocitat, però ens hi sentim enclaustrats. La màquina que produeix abundor, ens ha deixat en la penúria. Els coneixements ens han fet escèptics; la nostra intel·ligència ens ha fet mesells i cruels. Pensem massa i sentim ben poc: No ens calen màquines, ens cal humanitat. No ens cal intel·ligència, ens cal amor i tendresa. Sense aquestes virtuts la vida es violència i tota es va perdent.

L’aviació i la ràdio ens acostaren més. La naturalesa d’aquests ginys es una crida ben clara a la bondat de l’home… una crida a la fraternitat universal… a la unió de tots nosaltres. En aquests moments la meva veu arriba a milions de persones d’arreu del món… milions de desesperats, homes, dones, nens…, víctimes d’un sistema que tortura éssers humans i que empresona innocents. A tots aquells que em puguin escoltar els dic: “No desespereu!”. La desgràcia que ha caigut damunt nostre no es més que el producte de la cobdícia agonitzant… de l’amargor d’homes que temen l’avenç del progrés humà. Els homes que odien desapareixeran, els dictadors cauran i el poder que arravataren al poble hi retornarà. I així, mentre morin persones, mai no s’acabarà la lluita per la llibertat.

Soldats! No us lliureu a aquestes brutalitats… que us menyspreen… que us esclavitzen… que reglamenten les vostres vides… que dicten els vostres actes, les vostres idees i els vostres sentiments! Que us fan marcar el mateix pas, us sotmeten, us tracten com si fóssiu bestiar i us utilitzen com a carn de canó! No sou màquines! Sou homes! I porteu l’amor de la humanitat dins vostre! No odieu! Només odien els que no es fan estimar… aquells que no es fan estimat i els inhumans!

Soldats! No lluiteu per l’esclavitud! Lluiteu per la llibertat! En el capítol 17 de sant Lluc hi diu que el regne de Déu és a dins de l’home, no d’un sol home o d’un grup d’homes, sinó de tots els homes. És dins vostre! Vosaltres, el poble, teniu el poder de prendre aquesta vida lliure i bella i de fer-ne una aventura meravellosa! Per tant -en nom de la democràcia- utilitzem aquest poder! Ajuntem-nos! Lluitem per un món nou… un món just que ens asseguri el treball i doni futur als joves i protecció als vells.

Prometent aquestes coses els malvats pujaren al poder. Però ens han enganyat! No compleixen allò que prometeren! Mai no ho compliran! Els dictadors s’alliberen esclavitzant el poble. Lluitem ara per alliberar el món, per abatre les fronteres nacionals, per acabar amb el luxe, l’odi i la prepotència! Lluitem per un món raonable, un món en què la ciència i el progrés ens portin a la felicitat! Soldats, en nom de la democràcia, unim-nos!

Hannah, m’estàs escoltant? Onsevulla que siguis, aixeca els ulls! Ho veus, Hannah? El sol esquinça els núvols que s’escampen! Sortim de la foscor i arribem cap a la llum! ¡Entrem en un món nou, en un món millor en què els homes estaran per damunt de la cobdícia, de l’odi i de la brutalitat. Mira amunt, Hannah! L’ànima dels homes ha guanyat ales i ja comença a volar. Vola cap a l’arc de sant Martí, cap a la llum de l’esperança. Mira amunt, Hannah! Mira amunt!

Charles Chaplin, El gran dictador (1940)

 

Clica aquí per veure el vídeo de la versió traduïda

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: